suka akan keajaiban

Sunday, April 29, 2012

persediaan menghadapi temuduga upnm?..

hai readers..

ok entry kali ni hanya bertujuan untuk berkongsi pengalaman temuduga upnm

bagi sesi penggambilan 2012/2013..

pertama sekali aku bersyukur kerana terpilih menjadi siswa kadet

 di upnm(alhamdulillah) bagi course asasi sains dan teknologi pertahanan...

jangka masa bagi tamat pengajian kos ni lebih kurang 4 tahun(asasi+ijazah)...

perkhidmatan yang aku dapat bila masuk upnm nanti ialah airforce..


ok mari kita ke tajuk asal..

ini sekadar pengenalan je mane tahu korang konfuse lagi kan..


tempat temuduga yang aku harus tuju ialah

 kem terendak,melaka..

kalau korang kena dekat sini

 pandai-pandai la korang cari jalan..haha..

temuduga ni lama kot dari 14 april sampai 25 april..

lebih kurang 12 hari aku berkampung dekat situ..

rasanya tak payah aku bagi tahu dekat korang pe yang perlu di bawakan?..

korang follow je borang tawaran yang korang dapat tu

 tapi pastikan kalau perempuan tu bawa la baju kurung lebih dari  3 

kalau lelaki pun sama..

jangan la korang hadap sangat pakai baju kemeja yang same

 tiap-tiap hari..bau tahu tak!

pastikan kalau buat X-ray tu

 buat dia punya report sekali..

aku takut korang dah sampai sana kena suruh 

buat X-ray sekali lagi sebab tak ada report..

kalau menyusahkan kau je tak pe ni dok telefon parent..

kesian dia orang..

ok antara soalan yang di tanya pada aku 

& mungkin korang juga(tu pun kalau korang sampai lembaga la):



1.kenapa nak masuk UPNM?

2.apa yang aku faham pasal bohsia & mat rempit

3.kenapa diorang jadi bohsia & mat rempit

4.ada kemungkinan tak pelajar upnm jadi macam tu?


semua soalan dan jawapan adalah dalam bahasa" english "..
so korang kena buat preparation..

tapi nak masuk jumpa lembaga ni ada tatacaranya..

yang itu jangan risau sebab korang akan di ajar

 sebelum masuk jumpa pengarah...

itu soalan yang TUAN tanya masa group aku masuk..

aku dengar dari group lain ada yang kena nyanyi,

pasal masakkan(resepi),isu pelajar sekarang lari rumah..

tapi apa2 pun korang kena buat persediaan pasal isu semasa..

tapi jangan risau,yang penting korang confident masa jawab je kira ok..

ha 1 lagi sebelum aku lupa..koramg kalau dapat 

surat tawaran temuduga atau korang memang dah apply UPNM dekat upu tu

 pastikan korang buat sikit training

 sebelum menghadapi ujian kecergasan(larian 3.2km)..

aku pun kira semput gak lari 3.2 km tu nasib baik masih cuma terlebih 10 second je..

haha..




salah 1 makan yang di sediakan dekat kem ni bila korang temuduga..



ni semua housemate aku..haha..rindu korang..



ni masa hari sukan so kena pakai baju pt..setiap tag tu membawa maksud..nanti korang tahu la..



bersedia berangkat ke dewan menaiki 3 ton...erghh



last day bergambar depan tempat kediaman kitaorang...terbaik!!


ok itu je yang aku nak kongsi dekat korang..hope korang enjoy masa temuduga nanti..

masih jauh perjalanan aku dekat upnm tu...

macam2 boleh jadi..

jadi apa yang boleh aku kongsikan dengan korang aku kongsi ye..

ok cau dlu..byeszz

Saturday, January 21, 2012

melancong~

hello readers..

ok hari ni entry sy sangat ringkas..

sempena tahun baru cina pada hari esok...

saya akn melancing ke sabah..

kalau dulu saya akan ckp "pulang ke sabah"

but now,,saya akan ckp saya "melancong ke sabah"..

ye la..kan saya dah pindah ke semenanjung sejak bulan lepas..

kira da 2 bulan sy pindah ke johor..

ok,hari ni flight pkul 6.25 pm..

stay kt hotel"bkn kt rumah mcm selalu balik sabah"...

x sabar nk tengok perubahan bandar kota kinabalu..rindu sesangat..

ok,,,apa2 hal yg menarik akan saya share lagi..

saya busy skrg nak gi kemas barang jap...

stay tuned ok..bye2..

Friday, January 20, 2012

kami satu perut...

assalamualaikum to all my readers...

ok relax semua...saya tahu semua tertanya-tanya berkaitan tajuk tu..

saje nak bagi gempak & bagi nervous kt korg je..

actually nothing special pown about this"TITLE"..

okokok,,,

kami 1 perut berkaitan dgn ISU adik-beradik la..

ini berkaitan adik-beradik kini yang boleh bergaduh sedangkan lahir 1 perut..

ummmmmm..

mmg x di nafikan kita dulu kecik2 selalu bergaduh dgn abg,kakak ngn adik2..

itu perkara biasa la kan...baru bdk hingusan kot..

tapi bila da meningkat remaja n sudah berumah tangga

banyak isu2 yang sering bertentangan pendapat antara 1 sama lain..

darjat,pangkat,harta dan keluarga masing2 menjadi ukuran 

bagi mereka yang mengejar kehidupan duniawi ini..

ibu bapa di pinggirkan sedangkan mereka yang dulu boleh di ibaratkan

kais pagi mkn pagi,kais ptg mkn ptg berusaha menjadikan ank2 mereka insan berjaya

setanding ank2 org lain....

alangkah bongkaknya ank itu apabila ibu bapa di buang(bkn campak ok),adik-beradik  tidak bertegur malah

isteri dan ank2 di lebihkan...sifat ini telah memberi kesan juga kepada ank2 saudara yang pelik melihat telatah mereka yg merasakan diri mereka sempurna...

bila berkumpul bersama mesti pak cik itu tiada bersama dan bila dtg ke rumah mereka seperti rmh tersebut tiada penghuninya..

so,,sy harap InsayaAllah adik-beradik saya bkn jenis yang begitu..

harap kami akan terus bersama-sama menjadi keluarga bahagia dunia dan akhirat..


this our family member(I'm 3 generation hashim family)
harap kepada mereka yang merasakan diri mereka sempurna sehingga melupakan dari mana asal usul mereka,silalah balik ke pangkal jalan...

disini ada pantun 2 kerat yang yg saya perolehi dari my lovely nenek:


buah durian buah bidara,
buang emak buang sedara..


p/s:entry kali ini tidak ditujukan kepada sesiapa..pandai-pandailah menilai diri kite ye dan bukan juga berkaitan dengan keluarga saya...cerita ini diambil berdasarkan cerita yg saya pernah dengar utk di kongsikan dan dijadikan iktibar..  (@_@)

sayonara,,bye-bye~

Wednesday, December 28, 2011

family vs friend

assalamualaikum readers...
lama x update entry baru selepas hampir sebulan mendiamkan diri..
macam-macam yg berlaku sepanjang bulan nie...
actually baru je balik dari family day 3 hari lepas...
family day dari keluarga sebelah mak yang berlangsung di port dickson(golden street villas)..


4 generasi berkumpul...

sangat ramai keluarga belah mak..
ramai juga yang saya x kenal terutama yang dari singapura..
tapi bukan itu yang saya nak cerita..
cerita saya ialah ramai yang tanya saya macam nie:
"anak sape nie?...dah keje ye?.."
and my answer is:
"aaaaa??"
itu je mampu saya cakap...(padahal mls nak jwb)
bila hari keluarga camni...baru saya rasa keluarga lebih bagus berbanding kawan2..
hari nie saya teringat akan kisah saya semasa di sekolah..
maklumlah hari nie adik2 saya kena beli buku di sekolah..jadi teringat kembali zaman persekolahan saya.
saya rasa banyak doa saya dengan kawan2...
saya sempat juga minta maaf tapi x tahu la kalau mereka maafkan atau tidak...
tapi dengan rakan2 yang bukan sekelas dengan saya..
saya pernah x layan mereka..
sebenarnya,,saya trauma sbb dulu suka di ganggu dengan pelajar lain...
so,,masa saya sampai ke sekolah baru,saya telah buat keputusan utk x melayan pelajar2 kelas lain..
tapi buruk pula jadinya....banyak kenangan pahit saya alami di sekolah menengah..
tapi saya selalu berkata pada diri saya..saya ke sekolah bukan utk mencari kawan yang ramai..
tetapi menuntut ilmu yang banyak..
mak saya sentiasa berkata kepada saya:
"walaupun kwn beribu tapi nnt semuanya akan hilang...kamu akan berjumpa dengan kawan yang baru setiap kali kamu berpindah ke tempat baru...hanya beberapa orang sahaja yang akan ingat kepada kita..kawan kamu ke tempat lain kamu nnt ke lain..."
jadi saya gunakan kata2 mak saya setiap kali pergi ke sekolah..
teringat sehari sebelum peperiksaan..masa guru menyuruh kami(calon spm) susun meja..
ada di antara rakan sekelas yang buat lakaran susunan meja di papan putih..
tapi yang peliknya pada giliran tempat ddk yang ke 27(nani) dan tempat saya(29)
ada lambang cross(X)...kami melihat antara 1 sama lain...kami tak tahu siapa yang berbuat demikian..
x pe lah...kata orang siapa yang termakan cili dia yang terasa pedasnya...bukan semua suka kita..
kadang kala terasa ingin balas dendam kepada mereka..
tapi jika di fikirkan..buat apa balas..mungkin kami ada berbuat salah kepada mereka2..
kami cuba untuk baiki diri tapi kadang kala tetap mengulanginya...


semoga persahabatan kami berkekalan dan cita2 kami tercapai..amin~

kawan ketawa dan bergembira senang di cari tetapi kawan menangis sukar di cari...
semoga keputusan SPM kami cemerlang dengan deretan A..
setelah kenangan pahit dan jalan yang kami tempuh penuh dengan liku dan duri..
hanya SPM penentunya samada kami berjaya melalui liku tersebut atau kami tewas...


p/s: entry kali ni mengimbau kenangan sekolah yang x dapat di lupakan..jika rakan2 terbaca,,saya memohon maaf kepada kamu jika ada yang terkecil hati dengan sikap saya sepanjang zaman persekolahan...

Tuesday, December 6, 2011

bye2 spm...

assalamualikum semua...
hari ni genap 1 minggu spm (yg saya ambil tahun ni) tamat...
rasa rindu untuk duduk semula spm..
even 1st day masa nak tulis karangan (BM paper 1)
tangan menggeletar..idea ada tp rasa sangat takut...
tak tahu knp...
rindu duduk dekat meja no 29..
tepi tingkap dengan lambaian pokok2 di tepi...
cahaya yang masuk melalui tingkap menerangi meja dan kertas SPM..


tempat duduk saya masa spm....


oleh kerana nama saya bermula huruf 'S',so saya terpaksa la duduk dekat bilik no 2.
saya bercampur dengan pelajar sains sukan..
but it's ok..


nampak tu kedudukan saya..barisan pertama yang ke-4


nak kongsi la juga..
pengawas yang jaga tempat saya nie macho dan hensem..
memang la bagi sesetengah org bila tengok cikgu tu..
ia memberi perangsang dan dorongan kepada mereka..
tapi bagi saya...ianya sangat2 menggangu fokus saya utk jawab soalan..
cikgu tu suka berdiri dekat corridor ..
saya boleh nampak jelas muka dia...
bila nak minum air je mesti terpandang muka pengawas tu...
tapi jujurnya..kadang2 bila dia cakap saya langsung x paham pe yang dia cakap..
bila saya tengok muka dia..dia ketawa..
dlm hati  "ckg nie ok ke x???xde point pun utk ketawa.."
ok balik pada cerita bilik exam...

nie tempat ddk saya secara dekat lagi...

sinilah penentu segalanya..untuk pengetahuan korang,cuma 7 org je student science stream dkt bilik 2.
sampai no A032 yang ddk sebelah saya..
mari saya kenalkan kwn2 saya pada anda bermula dari A026...
mala,nani,ajik,saya,samsul,izzah dan amina...hanya mereka saja kwn2 science stream yg ada di bilik 2...

suasana masa exam sangat sunyi...
yang hanya kedengaran bunyi kenderaan lalu lalang dekat jalan raya..
macam2 expresi muka masa jawab exam..
ada yang terus berserah kepada takdir dan hanya mengharapkan keajaiban akan datang..
ada yang tido,ada yg kerap ke tandas 
dan
ada yg mencuba memikirkan idea2 yang telah di ajar oleh guru..


bilik peperiksaan yang sangat menggerunkan....tengok tempat duduk saya..haha

kami di pisahkan dengan jurang yang sangat jauh...
untuk meniru??
kirim salam je la...sebab tu kita perlu biasakan supaya sentiasa percaya pada diri sendiri...
yakin dengan jawapan yang di buat pada exam2 sekolah..
ianya memberikan kesenangan juga pada kita akhirnya...
kita akan sentiasa yakin dengan jawapan yang kita buat..
kita tidak akan menoleh ke kanan  dan kiri mengharap supaya kita dapat melihat jawapan rakan..


last but not least,


mampukah saya mencapai cita2 yang di inginkan..
pelbagai usaha telah dilakukan..dan kini,,,
hanya mampu berserah kepada Allah..
setelah berusaha,jalan terakhir adalah tawakal...
ucapan terima kasih kepada mak dan abah,cikgu2 serta rakan yang memberi dorongan...

slip peperiksaan saya...rindu dengan peringantan yang diberikan oleh guru supaya bawa slip ni bersama..
kini hanya menunggu keputusan SPM...
berapa ya??

takutnya...


apa2 pun...segalanya telah berlalu...hanya kenangan yang sentiasa terpahat di hati..
dan coretan ini utk rakan2 bilik 2...hanya korang je yang tahu suasana yang sedang di gambarkan ini...
semoga kita sama2 mendapat keputusan cemerlang...
bye2 kawan2 
bye2 uniform
bye2 bas tambang,
bye2 ckg,
bye2 sekolah
dan bye2 semua...


semoga kita berjumpa lagi...setiap pertemuan pasti ada perpisahan..

Saturday, December 3, 2011

visit sabah...

hai2..
hari ni nak share tempat2 yg telah saya lawati di sabah...
aik..mcm pelik je ayat tu??
klw de kesalahan tatabahasa sory je la ek..
umm..

1.saya dah pergi ke kudat iaitu di simpang mengayau...pemandangan dekat situ sangat2 cantik..so kepada anda yang nak gi jalan2 kat sabah.jgn lupe pergi ke kudat (the tip of borneo)..

air laut dekat sini sangat jernih tau...so boleh la korang berenang kat sini utk tgk batu2 karang....
2.saya dah pun pergi ke tawau..
nie dekat tawau..
 3.lepas tu saya melawat ke sandakan..
nie dkt sandakan sebelum msk ke tempat orang hutan...
4..gunung kinabalu/kundasang...kat sini la pelancong paling ramai...semua orang dtg sini sebab nak mendaki gunung kinabalu..kat sini sejuk tw...
pastikan bawak baju sejuk kalau pergi sini..
bayak lagi la yg saya dah pergi dkt sabah nie...senang cerita,,1 sabah saya dah merantau...jambatan tamparuli pun saya dah pergi tapi malas la nak share gambar...so kepada anda yang rasa2 x tw pe yg special sgt dkt sbh..boleh la pergi ke tempat2 nie terutama ke kundasang...sangat2 best!
ok la..see  u soon with the other story...
bye2...

Wednesday, November 30, 2011

kebebasan yang abadi...

hai assalamualaikum..
entry kali ni cukup2 simple dan padat...sempena spm yang telah tamat hari nie,,,perasaaan yang sangat gembira..selepas bermandi manda dengan kengkawan bagi meraikan "kematangan" yang telah di capai kerana tamat persekolahan....banyak yang perlu di buat hari nie..
1.kemas buku2...aq nak serahan takhta buku2 spm kepada my younger bro..
2.kemas barang sebab aq akan berpindah ke johor pada hari esok..
3.update blog,twitter dan fb..
4.kemas beg sebab esok flight pukul 3.45 ptg..
anyway,,i happy now!!nothing to be worry about...pape pun,ada family vacation bulan 12 nie dkt port dickson..semua adik beradik nenek akan berkumpul..boleh la berkenalan...
tapi aq x akan tertarik dengan bau2 bacang la..
ok c u for the next entry..
pemandangan daratan dari udara.....like like like..
bubye~